Lekkere witte wijn alleen mis je de bubbels. Je mag verwachten dat er meer bubbels in zitten.
Goede en snelle levering.
Was de eerste bestelling maar er volgen er zeker meer!
Al vijf generaties lang wordt hier gewerkt aan topkwaliteit Sancerre met in totaal 10 hectare aan wijngaard-bezittingen. Domaine La Thibaude is al sinds de 16e eeuw eigendom van de familie Crochet en staat vandaag de dag onder leiding van Jean-Marc Crochet. Jean-Marc woont aan de overkant van zijn vader, met een huis gebouwd op de top van de wijnmakerij. Mathieu zal de zesde generatie in de familie Crochet zijn die de wijnproductie onder zijn hoede zal nemen.
Het terroir rondom Bué is zeer gevarieeerd en complex met in het noorden het zogenaamde “terres blanches”; een combinatie van fossiele kalkresten vermengd met klei, welke geprononceerde, finesse-rijke Sauvignon Blancs voortbrengt met een lang bewaarpotentieel. Het westen leent zich beter voor de aanplant van Pinot Noir door het hoge kalkgehalte in de bodem; dit soort bodem wordt ook wel 'Kimmeridge clay' genoemd. Het zuiden bevat harde kalksteen, zowel geschikt voor Pinot Noir als Sauvignon Blanc. Hier komen echte bewaarwijnen vandaan. Het oostelijk deel van Bué bevat meer poreuze kalksteen en geeft aromatische, geurige Sauvignon Blanc.
Jean-Marc Crochet heeft zijn reputatie voornamelijk opgebouwd door de witte Sancerre. Deze wijn is uiterst verfijnd en van een kleine productie. De Pinot Noir aanplant bedraagt 2 hectare. De wijnproductie bedraagt ongeveer 400.00 flessen per jaar, waarvan 90% witte wijnen, een klein gedeelte rosé en een klein gedeelte rode wijnen. Na volledige rijping worden de druiven handmatig geplukt, waarna vóór de vergisting, eerst een korte schilweking plaatsvindt, voor een duur van ongeveer zes tot twaalf uur. Hierna wordt de wijn geperst en vergist in roestvrijstalen vaten, onder gecontroleerde temperatuur. Bij de productie van Crochet's wijnen wordt geen houtrijping gebruikt, omdat de focus ligt op het reflecteren van frisse, heldere Sauvignons. Wel is er een korte rijping op de 'lees' (gisten), welke een extra dimensie aan de diepgang van de wijnen geeft; extra complexiteit. Kort hierna worden de wijnen weggelegd en bewaard totdat de eerste verkoop van start gaat. In Sancerre wordt niet overmatig veel wijn geproduceerd. Maar om de wijnen enige wereldse bekendheid te geven heeft Crochet drie exportmarkten overzee; New York, Washington DC en Texas.
Van de elegante rode Sancerre is de productie circa 13.000 flessen op jaarbasis. Een langzame, temperatuur-gecontroleerde vergisting van 10 - 15 dagen, draagt bij aan de finesse-rijke smaak.
Die Amerikanen mogen zichzelf gelukkig prijzen een dergelijke klassieke Sancerre te kunnen drinken temidden van de 'overload' aan andere stijlen Sauvignon Blanc. Gelukkig hebben wij bij Dare Wines ook voldoende aanvoer van deze mooie Sancerres!
Domaine de la Thibaude, Sancerre, Frankrijk
Klik hier voor de wijntechniekGoed als aperitief, bij rauwe, licht gegrilde en mi-cuit bereidingen met focus op frisheid, rauwe en gekookte schaal- en schelpdieren met citrus en rauw en gedroogde vlees. Ook goed bij salades met vinaigrette, rauw en gekookte groenten en frisse geitenkazen. Klassieke combinatie: Crottin de Chauvignol! (geitenkaas uit stadje Sancerre).