CELLAR PORTA DE L'ALBERA
In 2002 besloten Carlos Alcàcer en Conxita Vilarmau een nieuwe projectte starten. Gepassioneerd om een nieuwe wijnmakerij van hoge kwaliteit in de DO Empordà te ontwikkelen ontstond Celler Porta de l'Albera. Een project om hun passie te vertalen, wijnen met hun persoonlijkheid en alleen de hoogste kwaliteit. Bij de start werd 4 hectare opnieuw aangeplant met de beste klonen Merlot, Syrah en Grenache Noir. Er werd een architectonische wijnkelder ontwikkeld dat prachtig is geïntegreerd in de stad Vilmaniscle. Bestaande uit een kelder voor de wijnmakerij, bottelarij, rijpings- en vinificatiezone maar ook een laboratorium en kantoorruimte. Voor de vergistingsinstallaties zijn de modernste technieken gebruikt, temperatuur gestuurde, RVS fermentatie tanks en het gebruik van pneumatische pers. Ze werken met meerdere lijnen: Nereus (rode wijnen met hout rijping) en Suneus (jonge witte en rode wijnen).
DE GESCHIEDENIS: EMPORDA
Designation of Origin (DO) Empordà is een landschap van contrasten, gelegen in het uiterste noordoosten van Catalonië. Met de Pyreneeën in het noorden, de Middellandse Zee, vormen zij de natuurlijke grenzen met adembenemende vergezichten. Empordà is een landschap van grote natuurlijke schoonheid, met verschillende beschermde natuurgebieden en een ontzagwekkende kustlijn van stranden en baaien. Het heeft ook een groot cultureel en historisch erfgoed: menhirs, megalieten, gotische architectuur, romaanse kunst, charmante kleine dorpjes, de surrealistische kunst van Salvador Dali en de fijne gastronomie met traditionele gerechten van Empordà en de nouvelle cuisine.
De wijncultuur bereikte het Iberisch schiereiland over zee toen de Grieken de wijnbouw introduceerde via de Empordà in 600 n. Christus. Sindsdien en tot op de dag van vandaag, heeft de druiventeelt verschillende voor- en tegenspoed beleefd, hoewel de aanwezigheid van druiventeelt niet weg is geweest!
DE VIER ELEMENTEN
Drie landgoederen verdeeld over 5 (ha), te vinden op minder dan 200 m van elkaar, binnen het Albera-massief. Alle wijngaardens liggen vlakbij de Middellandse Zee met gronden die rijk zijn aan leisteen en druiven die zich helemaal hebben aangepast aan de vier natuurelementen.
Terra
De bodems van de wijngaarden bestaan voornamelijk uit leisteen. Hierdoor worden de wijnstokken gedwongen diepe wortels te ontwikkelen om in het gevecht naar water te overleven. Water is schaars en door porositeit van de bodem ontstaat er een waterstress voor de wijnstokken. Dit geeft de wijn een positief eigenschap in elegantie en minerale toetsen.
Zon
Zonnig Mediterrane klimaat, weinig regenval en de vele zonnige dagen hebben een zeer positief effect op de rijpingsproces in de wijngaarden!
Lucht
Door de sterke droge wind genaamd ‘Tramuntana’worden de wijngaardens in de namiddag verkoeld, fruit aroma's in de druiven behouden met een gebalanceerd rijping tot gevolg. Tevens remt de 'Tramuntana' de ontwikkeling van micro-organismen in de wijngaarden, hierdoor kunnen zij een natuurlijke en biologische manier gezonden druiven verbouwen.
Water
Dichtbij de Middelandse Zee, geeft de grote plas water een thermo regulerend werking. Extreme temperaturen worden zo vermeden en schaarste aan regenval zorgt voor een optimale ontwikkeling van druiven door waterstress.
ONZE WIJNEN VAN CELLAR PORTA DE L'ALBERA