JOVANI & VINS; JONG & GEDREVEN
Jovani & Vins Winery opende haar deuren in 2015 in de buurt van Sant Antoni vlakbij Barcelona. Het project is begonnen vanuit grote passie en enthousiasme van de drie Jovani-broers: Montsa, Robert en Sergi, die sinds 2007 in de voetsporen van hun vader zijn getreden. Vader Jovani was onder andere degene die de Cavas Berdié overnam in 2001 en hiermee één van zijn dromen heeft waargemaakt. Tegenwoordige treden de drie broers meer op de voorgrond; vele veranderingen binnen het wijndomein en op de wijngaarden hebben zij doorgevoerd. Daarnaast hebben ze een team van enthousiaste jongeren betrokken bij het project; een team van sommeliers, wijnbouwers en winkeliers, die de promotie van Jovani in en rondom Barcelona uitdragen. Naast Cava Berdié, waarvan de wijnmakerij in de Penedés ligt, heeft de familie Jovani wijngaarden in verspreid Catalonië, zoals Terra Alta, Montsant en Priorat. De kwaliteitswijnen uit Terra Alta hebben wijn als samenwerkend partner mogen importeren. Wij zijn versteld door de hoogstaande kwaliteit, maar ook onderscheiden ze zich door hun opvallende ontwerpen op de labels waarmee ze hun eigen imago op de kaart hebben gezet. Avantgarde en modern, een stijl én persoonlijkheid die de Jovani broers typeert. Het zijn wijnmakers met passie voor de Catalaanse wijncultuur en de fascinerende wereld van het wijnmaken zelf.
TERRA ALTA; 'DE HOGE LANDEN' VAN CATALONIË
Terra Alta is het meest zuidelijke wijngebied van Spanje en, zoals de naam al doet vermoeden, ook het hoogst gelegen D.O. gebied van Catalunya. Het ligt in de hoogvlakte van de provincie Tarragona, aan de grens met Zaragoza en Teruel (Aragón). De wijngaarden liggen op een gemiddelde hoogte van 400 meter. Op deze hoogte is er een reeks glooiende hellingen en de stokken zijn geplant op de plateaus en vallei-vlakten van de Serra de Pandols (gelegen op een hoogte van 962 meter), grenzend aan Aragón. Diepe, bruinkleurige bovenlagen maken plaats voor kalksteen en een kleine hoeveelheid leem. Zoals de meeste berggronden is ook deze goed geventileerd en gedraineerd. Het klimaat in Terra Alta is continentaal met Mediterrane invloeden. De zomers zijn hier erg heet en de winters kunnen ijskoud zijn. De gemiddelde jaarlijkse temperatuur bedraagt 16,4ºC. Er valt gemiddelde zo'n 400 mm regen per jaar en de zon schijnt er 2.700 uur. Het logo hiernaast is hét logo voor wijnen uit het gebied Terra Alta. Alle wijnen met deze herkomst, dus gemaakt in het gebied, dragen dit logo.
HOOG(STAAND) OP DE LADDER
In Catalonië bestaan een aantal officiële druivenrassen waarvan wijnen uit dit gebied mogen worden gemaakt. Aanbevolen witte druiven zijn de Garnacha Blanca (76,6% van de wijngaard) en de Macabeo (10,3%). Toegestane blauwe druivenrassen zijn de Carineña/Mazuelo (4,6%), Garnacha tinta en Peluda (2%). Maar in 1992 gaf de Consejo Regulador ook toestemming voor de Parellada en de Moscatel voor witte wijnen en de Cabernet Sauvignon, Merlot en Tempranillo (Ull de Llebre) voor de rode wijnen. Er zijn ook enkele percelen met experimentele druiven, waaronder Pinot Noir, Pinot Meunier, Chardonnay en Colombard. Ook hier hebben roestvrijstalen vaten haar intrede gedaan; deze worden naast de tradItionele betonnen 'cuves' gebruikt voor wijnproductie. De moderne vinificatiemethoden van Terra Alta liggen helemaal in de lijn van de moderne Catalaanse wijnproductie. Oudere Bodegas vervangen langzamerhand hun betonnen gistingscuves door modernere. Nieuwe 'elite' Bodegas installeren direct al de nieuwste technologie. Natuurlijk zijn er in het Catalaanse platteland nog steeds enkele Bodegas die op traiditIonele wijze verbouwen, met lokale druivenrassen, maar ook zij zullen 'het nieuwe denken', o.a. de verbouwing van Tempranillo en Cabernet Sauvignon, moeten aanvaarden. Expertise in de wijngaarden is anno 2017 dé investering voor de productie van 'nieuwe stijl' wijnen, wil je mee kunnen komen met je concurrent.
ONZE WIJNEN VAN JOVANI & VINS